начало - идеи - текстове - книги - [ред.гру] - [дыр ряжущ] - блог

Грация и гравитация: І

Събития — ВБВ on 4. 04. 2008 at 6:00 pm

Снощи:
Астрономическата обсерватория в Борисовата градина (всъщност за първи път влизам вътре): литература, физика, музика…

Поводът беше “Грация и гравитация. Форум за физици, поети, музиканти“, организиран от Катедра по теория на литературата (СУ) и Кръжок по астрономия (към катедра “Астрономия“, СУ). Виж поканата.

Първо имаше четене на стихотворения от Камелия Спасова, после представяне върху “Екзопланетите” от Николай Качаров, а накрая – популярно изложение върху фундаменталния въпрос “Защо нощем небето е тъмно?” (за парадокса на Олберс и мястото на Едгар Алън По – тук).
През цялото време звучеше музика от Никола Маринов в различни варианти – като съвместна работа с Камелия Спасова, във вид на прекъсвания – Broken I, Broken II, Broken III или като фон на разговорите.

Парадоксът на Олберс
изображението се използва законно, лиценз.

Естествено, участваха доц. Миглена Николчина и доц. Валери Голев – като структура на събитието. Между другото имаше двойно повече хора от възможните места, така че се седеше по чинове, стоеше се в коридора и се надничаше през пролуката на вратата. Като завършек на събитието всички бяха поканени да погледнат Сатурн през телескопа (направен от Grubb, Дъблин през 1897 година); беше изненадващо и много красиво… И след това продължи до късно.

Това е първият път, очаква се Грация и гравитация – 02.

.

Лично удоволствие:
Имаше много въпроси, но най-хубавата част бяха откровените и ясно представени отговори; от хора, които се вълнуват, работят и разбират това, което правят.

- -

Темата Barecity 1.4 е създадена от Shahee Ilyas.

Лиценз: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | ВБВ, 2007