Грация и гравитация: І

Снощи:
Астрономическата обсерватория в Борисовата градина (всъщност за първи път влизам вътре): литература, физика, музика…

Поводът беше „Грация и гравитация. Форум за физици, поети, музиканти„, организиран от Катедра по теория на литературата (СУ) и Кръжок по астрономия (към катедра „Астрономия„, СУ). Виж поканата.

Първо имаше четене на стихотворения от Камелия Спасова, после представяне върху „Екзопланетите“ от Николай Качаров, а накрая – популярно изложение върху фундаменталния въпрос „Защо нощем небето е тъмно?“ (за парадокса на Олберс и мястото на Едгар Алън По – тук).
През цялото време звучеше музика от Никола Маринов в различни варианти – като съвместна работа с Камелия Спасова, във вид на прекъсвания – Broken I, Broken II, Broken III или като фон на разговорите.

Парадоксът на Олберс
изображението се използва законно, лиценз.

Естествено, участваха доц. Миглена Николчина и доц. Валери Голев – като структура на събитието. Между другото имаше двойно повече хора от възможните места, така че се седеше по чинове, стоеше се в коридора и се надничаше през пролуката на вратата. Като завършек на събитието всички бяха поканени да погледнат Сатурн през телескопа (направен от Grubb, Дъблин през 1897 година); беше изненадващо и много красиво… И след това продължи до късно.

Това е първият път, очаква се Грация и гравитация – 02.

.

Лично удоволствие:
Имаше много въпроси, но най-хубавата част бяха откровените и ясно представени отговори; от хора, които се вълнуват, работят и разбират това, което правят.

Comments

  1. На мен също ми се идваше, но обстоятелствата не го позволиха! (За пореден път…) :( Щом отзивите са така добри, ще се постарая да не изпускам второто случване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *