Литературен квартет І

Преди няколко дена в Нова театрална зала (СУ) се проведе първият от серията Литературни квартети, които са подкрепени от Културния център към СУ „Св. Климент Охридски“ (Александър Кьосев, Йоана Панкова).

1. Кратка информация
Участници на сцената бяха Стефан Иванов и Мария Калинова. Всеки от тях представи (освен себе си) и един автор от предходно литературно поколение. Стефан Иванов избра да прочете стихотворения от Ина Григорова. Мария Калинова избра Георги Господинов.

Л4-1: Стефан Иванов и Мария Калинова
Фотография: Яна Лозева

2. Идеи зад идеята
– Младите избират своите предшественици || Или просто неща, които харесват.
– Поетите са едновременно автори и читатели.
– Университетът е място за съвременна култура.

3. Разхвърляни обяснения
Тази инициатива опитва да отговори на два въпроса: * Как пише новата литература? * И кого чете тази литература?
Събитието е сякаш двойна легитимация: първо, на самите млади автори и второ, на предишните поколения (избрани от младите). Както всяка легитимация и тази е фикционална. Затова по-важни ми изглеждат следните неща:

– Донякъде поредността при избора е обърната (за разлика от журита, конкурси, литературни редакции…), защото в този случай младите избират предходни автори и така конструират своето (собствено) минало на литературата.
– Всеки от тях представя не само себе си, но освен това трябва да чете, да изрази и да покаже защо харесва някой свой предшественик. Естествено в това има известна трудност – авторът внезапно става редактор (подбира чужди текстове) и читател (представя ги на сцената).
– Добре е университетът да използва по някакъв смислен начин този огромен ресурс, който притежава. Радвам се, че Културният център опитва да промени инертността на институцията и се съгласи да включи Л4 в своята програма (която е изключително интересна и богата).

Това събитие е чисто литературно; то не разчита на музика, на видео-инсталации или на някакви други техники. Просто става дума за съвременна литература и за нейното непосредствено четене на глас. В този смисъл има нещо класическо.

4. Аудиозапис и снимки
Благодарение на Валентин Дишев и DICTUM, можете да чуете кратък радиозапис с коментар върху първия Л4, както и стихотворения от Мария Калинова и Георги Господинов (БНР, Радио Благоевград, 31-во предаване “Страници”, 14 май 2010). А в блога на Стефан има няколко снимки от самото четене.

* На 9 юни, от 19:30 (Нова театрална зала, СУ) ще е вторият Литературен квартет с Емил Христов, Ясен Василев и…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *